В детската градина: дрехите да са удобни, а усмивките – широки
В детската градина не се ходи, за да се показват новите дрехи и скъпите играчки

Детската градина е като втора къща, втори дом, като още едно защитено място за децата… А Вие, като родители, ако не я асоциирате с нито едно от тези неща, то замислете се дали изобщо искате детето да бъде част от тази общност?
Кални, мръсни, омазани, лепкави, но-о-о доволни детски усмивки, щастливи души и любопитни очи на откриватели. Това би трябвало да е естественото усещане и първа потребност на детето при мисълта за детската градина. Да знае, че е добре дошло в детската градина, че там ще го посрещнат с усмивка и прегръдка и ще му отделят внимание. Да знае, че може да открива нови неща, да учи, да се сприятелява. Затова детето трябва да е с леки и удобни дрехи, а последното, за което да мисли – дали ще се изцапа.
Когато водите детето на детска градина, при това елегантно облечено, все едно е тръгнало на театър, мислите ли, че е нормално да му давате наставления от типа – пази се да не се изцапаш, бъди внимателен докато се храниш, пази си новите дрехи чисти. Или е по-добре да му пожелаете приятен ден, забавлявай се с приятелите си, обичам те, ще дойда веднага, щом приключа с работата и да го прегърнете силно. Има много добре облечени деца, които обаче не знаят да си играят, съсредоточени върху дрехите си или новите скъпи играчки, които родителите са им поръчали да пазят. И тук естествено идва въпросът за кого са важни тези неща – за детето или за родителите? И… между другото – мислите ли за приемливо вечер, след като детето не Ви е виждало цял ден и е щастливо, че Ви вижда, вместо със “здравей”, да го посрещнете с въпроси като “Какво се е случило, защо си толкова мръсен? Да не би да си сърдит, някой ядосвал ли те е днес ? ” и пр. Спрете! Една силна прегръдка, нежна целувка или просто – “радвам се да те видя!” биха означавали много повече за детето от всичко друго. Много често родителите просто питат яло ли е детето, спало ли е, но не и дали се е смяло, коя игра му е харесала най-много, забавлявало ли се е, има ли нови приятели?

Избирайте леки и удобни дрехи за децата, за да могат свободно да играят, да сядат по пода, да се цапат, лесно да ги обличат и събличат; обърнете специално внимание и на избора на пантофи, нека да са леки и удобни, по възможност с ластик или лепенки, защото децата ще бъдат обути през целия ден с тях (например пантофки от www.obushteta.com). Не позволявайте на детето да носи скъпи и ценни играчки или други вещи, защото в игра, децата могат да ги счупят или изгубят, респективно – нима е нужно да натоварвате детето с отговорността през целия ден да мисли за опазването на скъпата вещ?!
Обичайте и уважавайте децата си и техните естествени потребности, това е Ваше право, но и задължение! Опитайте се да обичате и мястото, където прекарва по-голямата част от деня си. Избягвайте ролята на ловец на грешки, защото така възпитавате следващия ловец. Радвайте се, смейте се с децата си, играйте заедно, отделяйте им повече от свободното си време. Обичайте ги и се старайте да отглеждате щастливо и удовлетворено дете, което ще умее да цени себе си и света, който го заобикаля. И винаги, винаги спазвайте правилата, които сте определили; определяйте ясни граници и знайте, че само така ще научите детето си, когато порасне, да умее да различава красиво от грозно, добро от зло.

Успех!

В детската градина: дрехите да са удобни, а усмивките – широки
Отбелязана с: