Четете на децата си от първия ден

Всички знаем, че четенето на книжки за децата е много полезно. А от Американската академия по педиатрия съветват четенето на глас на децата ви да започне още от първия ден на раждането им, та дори и преди това – докато са още в утробата. Бебетата чуват от 18-та седмица на своето развитие и разпознават маминия глас в морето от безброй други шумове. Четенето на книги помага за изграждане на силна интимна връзка между децата и родителите им. Някои проучвания сочат, че децата, на които им се чете вечер преди сън, имат до 80% по-голям фонд от думи, които разбират и използват по предназначение, спрямо децата, на които не се чете преди сън. Четенето активира дялове на мозъка, които помагат за развитието на езика, говора и разбирането на думите. Четенето помага и за по-лесната комуникация с другите, като по време на разговора децата много често използват логически връзки и размишления, усвоени благодарение на приказките. Изборът на подходящи за възрастта книги също е важен. С времето, посредством приказките, децата се научават да различават добро от зло, да извличат поука. Много често “разиграват” историите от любимите книги, мечтаят и фантазират свободно, което от своя страна спомага за развитието на креативността, за разпознаването на различни емоции и намиране на начин да ги изразяват правилно.
Книгите са много полезни и в случаите на адаптация на детето в нова среда – когато тръгва на ясла или детска градина, когато му предстои да се сдобие с братче или сестриче и др. В тези случаи изборът на книга с актуална тематика много помага – чрез приказката детето разбира, че неговите чувства, тревоги и емоции са напълно нормални в дадената ситуация.
Не пропускайте да намерите тези така ценни 5,10 или 20 минути, в които, гушнати заедно с детето си, четете любимата му книжка. Разглеждайте картинките, отговаряйте с търпение на въпросите му, обяснявайте му. Бъдете с него на 100% в тези моменти – без телевизор, без компютър и телефон, защото именно това са едни от най-ценните и любими моменти за децата. А когато децата навършат 2,5 – 3 години и искат сами да избират коя книжка да четете, доставете им това удоволствие. 🙂 Няма нищо по-сладко от щастливата усмивка на дете, гушналo се в мама или тате, в очакване на любимата приказка!

Четете на децата си от първия ден