Детската градина: да подготвим детето

Кой би искал умишлено да е тъжен, уплашен, несигурен, неспокоен, нещастен, унил? За родителите е важно да осъзнаят, че приспособяването на детето към детската градина не е свързано с това „да спре да плаче“. Това е процес, свързан с осъзнаването на всички тези чувства и преодоляването им от страна на детето, с намирането на начини да се справи с тях, за да може да отвори място за любопитството, предизвикателството, играта, откривателството, новите преживявания, взаимодействието с другите деца.

Книжките “Ави тръгва на детска градина” и “Лео тръгва на детска градина” в комбинация с ръчно изработените кукли Кика и Кико помагат на децата за по-леката адаптация в яслата и детската градина. Специалистите съветват подготовката за раздялата да започва вкъщи. На детето може да му се говори за това, че то отива на детска ясла или градина, а родителите – на работа.
Родителите трябва да използват любимата играчка, с която детето говори и се чувства сигурно. Спокойният родител води до себе си спокойно дете. Желателно е сутрин то да бъде водено от този, който е готов да се раздели с него нежно, спокойно, но твърдо и бързо.

Раздялата в яслата или детската градина трябва да бъде кратка и насърчаваща детето. Най-добре е родителят сам да помисли за своя ритуал при раздяла. Вероятно детето също ще подскаже какъв да бъде: въздушна целувка, съпроводена с думите „до скоро“, гушкане и целуване и пр. Ритуалът ще направи родителя по-уверен и тази увереност ще се предава и на детето. И най-важното – на детето трябва да бъде обяснено след кое събитие от деня родителят ще го вземе. Така то няма да е тревожно кога и дали ще го вземат, а ще очаква събитието.

Книжките за Ави и Лео помагат на децата да придобият по-ясна представа за това как би протекъл един ден, далеч от мама и татко. Да разберат, че след изпълняването на определена програма от ежедневно повтарящи се ритуали и дейности, родителите винаги идват за своето обичано дете. А междувременно – ако децата се чувстват самотни, или имат нужда от топла прегръдка – Кика и Кико са винаги до тях!

Детската градина: да подготвим детето