Меката играчка: защо е важна за порастването на детето

Всички деца по време на порастването имат любима мека играчка, с която не се разделят. И тази играчка си остава любима, без значение дали е стара, мръсна, скъсана. Тя е техен приятел и закрилник.
Играта е незаменима част от детството, а играчките, с които децата играят, изпълняват разнообразни функции като развитие на фината моторика, усещанията и възприятията, развитие на социалните умения, на въображението, емпатията, импровизацията, интелигентността, конструктивността и др. Но, ако се използват погрешно, биха могли да провокират и агресия, разрушителност и желание за непрекъснат контрол и налагане на детето във всяка ситуация.
Научно доказано е, че любовта на децата към меките играчки е много полезна! Специалната връзка, която се създава между децата и меките играчки (плюшени, плетени, парцалени), не би могла да бъде заменена с нищо друго. Макар да е много важно детето да играе с дидактически играчки, меката кукла или мече заемат специално място в живота на детето. Това са играчки, с които то не може да се нарани, но винаги може да гушне.
Често можете да видите малки момичета и момчета, които разговарят с куклите си, а понякога говорят и от тяхно име. Те им помагат да се чувстват в бесопасност. Меката играчка има символично значение за детето и възрастните трябва да уважават отношенията, които то е изградило с нея, без да се опитват да я заменят с “по-хубава” или “по-подходяща” такава. Освен че имат символично значение, меките играчки могат да бъдат и своеобразен помощник за родителите при възпитанието. С помощта на любимите си играчки децата развиват и своите езикови и социални умения. Например, когато детето по време на игра говори с любимата кукла, това влияе върху развитието на неговите езикови умения. То комуникира с играчката, говори от нейно име, провежда диалог и едновременно с това слуша собствения си глас. Меката играчка може да послужи и като модел за изучаване на социални умения и задължения. Например, рано или късно, тя ще се изцапа, а това е добър момент, който можете да използвате, за да подертаете значението на личната хигиена – предложете на детето заедно да се погрижите за играчката като я изперете. Можете да му кажете: “Виждаш ли, и Кика има нужда от баня, за да бъде по-здрава и по-красива, също като теб.“ По същия начин, меката играчка може да помогне и при храненето, дори при единични случаи, когато детето отказва полезна и здравословна храна, защото не му е сред любимите. В тези ситуации можете предварително да се подготвите като поставите играчката на масата и й „сервирате“ от храната така, както правите за детето – с чинийка и прибoри. Много често децата носят своите играчки навсякъде със себе си, а детските психолози и педиатри подчертават, че родителите не трябва да се опитват да „отказват“ детето от желанието му да бъде с любимата играчка, особено когато тръгват на детска градина или отиват на ново, непознато за тях място. Всъщност меката играчка помага в първите стъпки към самостоятелност на децата. Тя често е от първостепенно значение, когато децата се отделят от родителите си, независимо дали става въпрос за детска градина, ясла или гостуване при баба. Децата ги асоциират с близък приятел, с когото са свързани по много специален начин и родителите не трябва да им забраняват да ги вземат със себе си. Когато са с любимата кукла, всяка раздяла с мама и тате е много по-лека. В тези случаи играчката, като т.нар. преходен обект, осигурява на детето спокойствие и чувство за сигурност.

Меката играчка: защо е важна за порастването на детето