Д-р Кевин Лемън: Десет съвета за възпитано дете

10 безценни съвета за възпитанието на детето, според американския психолог д-р Кевин Лемън:

1. Бъдете последователни в поведението си. Детето трябва да знае, че сте категорични в действията си!

2. Винаги изпълнявайте това, което сте заявили, че ще направите. Никога не отстъпвайте от решенията си. Не бъдете колебливи, защото детето ви ще попита: Хей, кога мама е сериозна и кога не?

3. Отговаряйте, не реагирайте. Използвайте действия, а не думи. Вместо да изпадате в словоизлеяния, които децата престават да слушат, затворете устата си, помислете и отговорете адекватно на ситуацията с действия, вместо с емоции.

4. Пребройте до десет и се запитайте: Какво трябва да променя? Ако сте действали по един и същи начин продължително време без успех,помислете какво трябва да направите по различен начин?

5. Никога не заплашвайте деца. Заплахите се прилагат рядко, затова децата не им вярват. Дори малко дете разбира, когато блъфираме.

6. Никога не се сърдете. Не позволявайте на децата да контролират настроението ви. Вие сте възрастните. Ако изпуснете нервите си, извинете се на детето си за всяка евентуално изречена обида.

7. Никога не предупреждавайте. Предупреждението е като да кажеш на детето, че е глупаво и всичко трябва да му се казва предварително. Целта е да ги научите да реагират, когато кажете нещо за първи път.

8. Запитайте се: Чий проблем е това? Задръжте топката в полето на детето. Не приемайте техните проблеми като ваши, защото има ситуации, с които трябва да се справят сами.

9. Не мислете, че лошото поведение ще изчезне. Децата са склонни да прекаляват с лошото поведение и това няма как да се промени без аша намеса.

10. Запазете позитивното изражение на лицето си, дори когато … искате да направите нещо друго. Вместо да се изнерватя, променете стратегията – не правете нищо, което децата очакват или искат от вас, докато не започнат да изпълняват задълженията си. Въоръжете се с правила и търпение.

Д-р Кевин Лемън: Десет съвета за възпитано дете