9 големи заблуди за майките-домакини
Много често майките-домакини и техните ангажименти биват недотам оценени от околните, които, определено не си дават сметка, че за една жена, водила активен и независим начин на живот, решението да остане вкъщи, за да се грижи за децата и семейството, е стинско предизвикателство. Мнозина възприемат домакините като жени, които са винаги на разположение, седят си вкъщи, чистят, мият, гладят и имат достатъчно време за себе си. Истината обаче е, че чистенето, готвеното и другите домакински задължения, са много малка част от ежедневните им задачи. Те се грижат за децата, тичат по администрациите, ако трябва да се свърши нещо за семейните дела, голяма част и порабоват от дома почасово, развиват самостоятелна идея или бизнес и изобщо - грижат се за всичко, за което можем и не можем да се сетим. Затова, нека разбием някои от най-често срещаните предразсъдъци и погрешни схващания за майките-домакини: 
1. Майките-домакини сами са избрали да бъдат такива
Да, има и такива, но в повечето случаи майките стават домакини, защото "така се налага". Дали защото не могат да си намерят подходяща работа след продължителния престой у дома за отглеждане на бебето или работното време не е съвместимо с това на детската градина или училище, или друга причина, заради която се оказва, че е по-добре за децата и семейството да остане у дома. Самият факт, че някой е домакиня, не означава непременно, че това е резултат от желанието и личната воля на този човек.
2. Само определен тип жена може да бъде майка-домакиня
Не! Няма нито един тип жена, която да притежава определени качества или да отгаваря на специфични характеристики, които биха направили този човек перфектен за домакиня. Има много различни ситуации, типове семейства и родителски модели, които по свои съображения и причини могат да решат, че оставането у дома е добро решение за тях.
3. Домът на майката домакиня е винаги подреден и винаги има топъл обяд
Ха, ха, ха! Може би при тези, които обожават да готвят или имат домашна помощница, обядът е винаги топъл, а домът – образцов. Който очаква това да се случи в къща, пълна с деца, явно никога не е имал досег с такива. Истината е, че колкото повече се задържаш вкъщи, толкова повече осъзнаваш това, което баба тии майка ти са повтаряли - „домакинската работа е неблагодарна“. А и за повечето майки приоритет са децата, техните нужди и желания, затова – къщата може да почака. Време е да приемем, че да си майка-домакиня не е равно на чистачка и готвачка.
4. Да си мама-домакиня означава, че си винаги вкъщи
Не приемайте тези жени като хора, които са винаги у дома и на разположенние. Много често ангажиментите и дневният им график са по-натоварени от тези на работещите – водят децата на спорт, извеждат ги на разходки, пазаруват, посещават някакъв курс и пр. Предиството им е в това, че имат възможнст сами да планират (донякъде) ежедневните задачи.
5. Те са мързеливи
Погрешна представа за тях е, че майките-домакини могат да спят до късно, да си почиват активно и да гледат поне по един нов филм на ден. Но дори и да имат тази възможност, не би следвало да означава, че са мързеливи. И още нещо - много често тези жени пропускат обадя си, защото грижите за децата и домашните задължения не са по график, както при стандартното работно време и у дома „обедната почивка“ не е гарантирана от „началниците“.
6. Майките домакини само харчат парите на съпрузите си
Това твърдение е често срещано и е доста тъжно, особено когато източникът му е друга жена и майка. Жената домакиня, избирайки да остане вкъщи като по-доброто решение за децата и семейството, няма как да изкарва парите, които носи работещият съпруг, но често е изправена пред предизвикателството да управлява семейния бюджет и да се справя дори тогава, когато той е недостатъчен за нуждите на семейството.
7. Те не се интересуват от случващото се в света извън дома
В действителност тези дами могат да бъдат сериозен източник на нова информация, както за случващото се в страната и по света, така и за случващото се в квартала. Тя е информирана за това, което се случва извън дома и винаги любопитна да чуе повече. Може и да има дни, в които е напълно заета с плача на бебето, смяната на пелени и пробиващи зъби, но това не означава, че няма други интереси и не мисли за информационното си и интелектуалното си развитие.
8. Тези жени в повечето случаи са недостатъчно образовани Образованието и избрът да останеш у дома, за да се грижиш за децата и семейството, нямат нищо общо. Много майки-домакини имат висше образование, добра професионална квалификация и опит. Не образованието е факторът, който повлиява решението на една жена дали да остане у дома или да бъде работеща на пълен работен ден. 
9. Семействата, в които мама е домакиня, трябва да са богати
Мнозина смятат, че „щом една жена е у дома, това означава, че имат много пари“. Абсолютно неправилно. Да си домакиня няма много общо с парите. Повечето от тях със сигурност биха искали това да е истина, но предвид бизнес възможностите и икономиката в страната, това не е вярно. Чисто финансово, ако семейството не може да разчита на помощ от баби, дядовци и роднини, се оказва, че в много случаи майката да остане у дома излиза по-евтино пред това да се търси платена помощ детегледачки или домашни помощници.

9 големи заблуди за майките-домакини
Отбелязана с: