ден на книгата деца

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Книгата, най-големият извор на информация, знания и идеи, пренася своите послания през времето и пространството и няма да излъжем, ако кажем, че тя е пазителят на тайните – на тези, които са скрили между страниците й нейните автори, но и на всички мисли и усещания, които е предизвикала у своите читатели – малки и големи.

Защо 23 април?

Най-често свързваме датата със смъртта на едни от най-изкючителните автори на всички времена – Мигел де Сервантес, Гарсиласо де ла Вега, Жозеп Пла, Владимир Набоков, Мануел Валехо, Морис Дрюон и Уилям Шекспир, който е и роден на тази дата.

Откъде е започнало честването на Световния ден на книгата?

За първи път на 7 октомври 1926 г. в Каталуния отелязват празника на книгата, а датата е свързана с рождената дата на Сервантес. Тогава се приема и идеята това да бъде Денят на испанската книга. Барселонските книжари и издатели отбелязват празника с пищни тържества, с организирането на големи книжни базари по улиците и с поставянето на една нова традиция – да подаряват роза на всеки, който си купи книга. След известно обсъждане от страна на местната управа тази дата е променена – избират 23 април – датата, на която е починал Сервантес. През 1995 г. в Париж, на 28-та конференция на ЮНЕСКО, датата 23 април е обявена за Световен ден на книгата и авторското право и приета от близо 80 нации.

Книгите и децата

Не забравяйте да споделите с децата, че днес е Световния ден на книгата. Превърнете тази дата в един малък празник за семейството, който можете да отбележите с нова или любима книга. По-важна е емоцията, която можете да си подарите, отделяйки време за споделеност.

За децата книгите са като най-хубавите им играчки. Дали ще получат нов робот, красива кукла или книга, пълна с картинки и вълшебни думи, за тях определяща при избора е емоцията и мислите, с които асоциират подаръка. Избирайте книги, подходящи за възрастта, книги, които носят добри послания и помагат на детето да придобие нови знания.

Как да превърнем четенето за най-малките във вълшебна емоция, която да ги завладее?

• Показвайте искрен ентусизъм и пълна отдаденост по време на четене. Не нарушавайте тези моменти със странични дейности.

• Опитвайте се да четете на детето всеки ден. Не се отказвайте, дори в началото то да не проявява постоянен интерес.

• Открийте вашето време за четене – тогава, когато вие и детето сте готови за това.

• Нека детето да избере книгата или приказката, която ще четете.

• Разглеждайте картинките и разговаряйте за тях. Ще има много въпроси от страна на детето – бъдете търпеливи.

• Помагайте на детето само да разгръща страниците и нека то да държи книжката.

• Опитайте се заедно с детето да нарисувате героите или интересни моменти от историята така, както то си ги представя.

Започнете някоя приказка и след това провокирайте детето само да я доразкаже така, както то си я представя.

• А в случай, че детето не проявява никакъв интерес и желание към книгите, изберете момент, когато се е заиграло спокойно и започнете да четете приказка на глас. Рано или късно това ще провокира интереса му и ще се присъедини към вас.

И не забравяйте – четенето е емоция, не задължение!

Световният ден на книгата е. Как да превърнем четенето за най-малките във вълшебна емоция?

9 мнения по „Световният ден на книгата е. Как да превърнем четенето за най-малките във вълшебна емоция?

 • 26.08.2020 в 20:55
  Permalink

  Do you have any video of that? I’d want to find out some additional information.

 • 26.08.2020 в 11:47
  Permalink

  Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I’m also a specialist in this topic so I can understand your effort. Daniela Edd Rosenblatt

 • 25.08.2020 в 12:21
  Permalink

  Ich kann gute Informationen aus diesem Artikel finden. Kathi Alvy Dielu

 • 24.08.2020 в 0:56
  Permalink

  Eine Person, die im Wesentlichen dazu beiträgt, ernsthafte Beiträge zu verfassen, die ich angeben könnte. Dorene Kipp Dell

 • 10.08.2020 в 3:10
  Permalink

  J’ai lu plusieurs choses excellentes ici. Signet de prix définitivement pour revisiter. Je me demande combien de fois vous tentez de créer un excellent site Web informatif. Robbyn Massimiliano Samford

 • 31.07.2020 в 19:16
  Permalink

  I just started my blog a few months ago and discovered this site just two weeks now, and wow…So grateful for you. Thanks for the post. awesome.. Margarita Yale Cornela

 • 24.07.2020 в 19:29
  Permalink

  Bonne continuation pour ton blog que je continue à suivre réguliérement.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.