ден на книгата деца

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Книгата, най-големият извор на информация, знания и идеи, пренася своите послания през времето и пространството и няма да излъжем, ако кажем, че тя е пазителят на тайните – на тези, които са скрили между страниците й нейните автори, но и на всички мисли и усещания, които е предизвикала у своите читатели – малки и големи.

Защо 23 април?

Най-често свързваме датата със смъртта на едни от най-изкючителните автори на всички времена – Мигел де Сервантес, Гарсиласо де ла Вега, Жозеп Пла, Владимир Набоков, Мануел Валехо, Морис Дрюон и Уилям Шекспир, който е и роден на тази дата.

Откъде е започнало честването на Световния ден на книгата?

За първи път на 7 октомври 1926 г. в Каталуния отелязват празника на книгата, а датата е свързана с рождената дата на Сервантес. Тогава се приема и идеята това да бъде Денят на испанската книга. Барселонските книжари и издатели отбелязват празника с пищни тържества, с организирането на големи книжни базари по улиците и с поставянето на една нова традиция – да подаряват роза на всеки, който си купи книга. След известно обсъждане от страна на местната управа тази дата е променена – избират 23 април – датата, на която е починал Сервантес. През 1995 г. в Париж, на 28-та конференция на ЮНЕСКО, датата 23 април е обявена за Световен ден на книгата и авторското право и приета от близо 80 нации.

Книгите и децата

Не забравяйте да споделите с децата, че днес е Световния ден на книгата. Превърнете тази дата в един малък празник за семейството, който можете да отбележите с нова или любима книга. По-важна е емоцията, която можете да си подарите, отделяйки време за споделеност.

За децата книгите са като най-хубавите им играчки. Дали ще получат нов робот, красива кукла или книга, пълна с картинки и вълшебни думи, за тях определяща при избора е емоцията и мислите, с които асоциират подаръка. Избирайте книги, подходящи за възрастта, книги, които носят добри послания и помагат на детето да придобие нови знания.

Как да превърнем четенето за най-малките във вълшебна емоция, която да ги завладее?

• Показвайте искрен ентусизъм и пълна отдаденост по време на четене. Не нарушавайте тези моменти със странични дейности.

• Опитвайте се да четете на детето всеки ден. Не се отказвайте, дори в началото то да не проявява постоянен интерес.

• Открийте вашето време за четене – тогава, когато вие и детето сте готови за това.

• Нека детето да избере книгата или приказката, която ще четете.

• Разглеждайте картинките и разговаряйте за тях. Ще има много въпроси от страна на детето – бъдете търпеливи.

• Помагайте на детето само да разгръща страниците и нека то да държи книжката.

• Опитайте се заедно с детето да нарисувате героите или интересни моменти от историята така, както то си ги представя.

Започнете някоя приказка и след това провокирайте детето само да я доразкаже така, както то си я представя.

• А в случай, че детето не проявява никакъв интерес и желание към книгите, изберете момент, когато се е заиграло спокойно и започнете да четете приказка на глас. Рано или късно това ще провокира интереса му и ще се присъедини към вас.

И не забравяйте – четенето е емоция, не задължение!

Световният ден на книгата е. Как да превърнем четенето за най-малките във вълшебна емоция?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.